EnglishFrançaisNederlandsEspañol

Over ons

Als er één woord is dat mensen met Sheffield associëren, dan is het staal. De stad (toen een klein plaatsje) stond in de 14e eeuw bekend om de productie van messen. Rond 1600 was Sheffield het centrum van de bestekproductie in Engeland geworden. Tussen 1740 en 1750 werd er een nieuw proces voor het smeden van staal ontdekt waarmee een hogere kwaliteit staal kon worden geproduceerd en deze innovatie versnelde de groei van Sheffield als industriestad.

Niet veel later - in 1760 - werd de basis gelegd voor een van de bekendste bedrijven van de stad, een bedrijf dat synoniem staat voor staal: Spear & Jackson. In dat jaar besloten de manufacturier John Love en een koopman uit Wakefield, Alexander Spear, dat staal een betere broodwinning was dan stof. Dit was het begin van een samenwerking. In 1814 ging het bedrijf over op de Alexanders neef John, die een leerling aannam - Sam Jackson – om alle kneepjes van het maken en verkopen van zagen onder de knie te krijgen. Sams eerste baan was het dragen van bladen van de smelterij naar de slijpmachine. In 1830 had hij echter zijn waarde al bewezen en werd er een nieuw partnerschap gevormd - Spear & Jackson.

De geschiedenis van Neill Tools, het moederbedrijf van Spear & Jackson, gaat 'slechts' terug tot 1889 toen James Neill, een succesvolle accountant, zich op de staalproductie toelegde en een patent aanvroeg op ‘samengesteld’ staal (met staal versterkt ijzer) voor ijzerzaagbladen. Neill registreerde het handelsmerk Eclipse in 1909 en begon in 1911 met de productie van de eerste ijzerzaagbladen van samengesteld staal. Vanaf 1924 produceert het bedrijf ook de houders en werd de klassieke vorm ingevoerd waarnaar alle ijzerzagen momenteel worden vormgegeven. In 1985 nam Neill Tools Spear & Jackson over en in 1995 werd de naam veranderd in Spear & Jackson plc. Maar Neill, Eclipse en Spear & Jackson vertellen niet het gehele verhaal van het merk.

De groep bevat ook het beroemde troffelmerk WHS. Er wordt vaak gezegd dat WHS, dat oorspronkelijk bekend was onder de naam William Hunt & Sons, voor 'Work Hard or Starve' staat (hard werken of verhongeren). De 4-inch punttroffels van het bedrijf zijn zeer populair bij archeologen; er breken rellen uit op internet wanneer een ander bedrijf deze gravers probeert in te palmen.

Ook de bekende reeks Tyzack pleistergereedschappen behoren tot het bedrijf. Ook dit bedrijf werd opgericht door een inwoner van Sheffield, William Tyzack (1781- 1858); het bedrijf nam een grote vlucht onder zijn neef Joseph. Na het opbouwen van een winstgevende samenwerking met de Isle of Man Steam Packet Company, registreerde Joseph de Isle of Man triskelion 'benen' - waarop het bedrijf nog steeds zeer trots is – bij Cutlers' Company in 1847.

Eeuwen ervaring en innovatie hebben geleid tot de expertise op het gebied van materialen en ontwikkeling waarover het bedrijf vandaag de dag beschikt en ""doorlopende innovatie"" vormt de kern van het bedrijfsmotto. Dit streven om productmaterialen en prestaties te verbeteren, is op allerlei manieren zichtbaar in de 3.000 lijnen van het bedrijf.

De organisatie heeft zich sinds 1760 enorm ontwikkeld en de Spear & Jackson Group produceert en distribueert nu tuingereedschap, metrologische apparatuur, gereedschap voor houtbewerking en magnetische apparatuur onder diverse merknamen: Neill Tools, Bowers, Robert Sorby, Moore and Wright, Eclipse, WHS en Tyzack. Met divisies in Engeland, Frankrijk en Australië distribueert Spear & Jackson producten over de gehele wereld.

Professionelle Geräte für höchste Beanspruchung

Spear & Jackson is a trading name of Neill Tools Limited. Digital Marketing by Livelink New Media
Registered in England. No: 609353
Spear and Jackson
TYZACK Building and Plastering Tools
Professional Tools by Eclipse
Acid